Μουσείο Υποδήματος – Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης

Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Μουσείο Παπουτσιών στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο ερώτημα με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι ήταν: «Γιατί εδώ;| Η απάντηση μάλλον προφανής: «Επειδή μένουμε εδώ»…

Όμως σκεπτόμενοι σε βάθος αυτή την ερώτηση συνειδητοποιήσαμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ίσως το μοναδικό μέρος στον Κόσμο που δικαιούται να στεγάσει ένα τέτοιο Μουσείο.

Η πόλη ιδρύθηκε το 316 π.Χ από τον Κάσσανδρο προς τιμήν της συζύγου του, της Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου, του δοξασμένου βασιλιά της Μακεδονίας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης είναι ότι ποτέ δεν εξέπεσε από τον αστικό χαρακτήρα της και σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της, παρέμεινε και παραμένει, μια αστική πόλη.

Πόλη ανέκαθεν ελληνική η Θεσσαλονίκη, είναι ταυτόχρονα και μια πόλη πολυπολιτισμική καθώς στο πέρασμα των δεκάδων αιώνων της ιστορίας της, φιλοξένησε πολλούς ακόμη λαούς, είτε σαν κατακτητές, είτε σαν μέτοικους.

Κάπως έτσι, τη Θεσσαλονίκη «περπάτησαν» πολλά και διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια. Αρχαία ελληνικά (από τη Μακεδονία και άλλες ελληνικές περιοχές), ρωμαϊκά, βυζαντινά, εβραϊκά, μουσουλμανικά, αρμένικα, βαλκανικά και ευρωπαϊκά, παπούτσια προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τη Μ. Ασία. Και άλλα πολλά παπούτσια, πολλά και διαφορετικά παπούτσια, μέσω των οποίων μπορούμε να καταγράψουμε βηματισμούς πολιτισμού και πατημασιές ιστορίας.

Το παπούτσι βέβαια δεν είναι μόνο ένα στοιχείο για τους βηματισμούς και τις πατημασιές μας. Είναι μια βάση της ύπαρξής μας, στην κυριολεξία και όχι μόνο. Είναι ένα στοιχείο που μας ενώνει αλλά και μας χωρίζει από τη Γη. Τα ρούχα μας μπορεί πρόθυμα να τα μοιραστούμε, αλλά τα παπούτσια μας, σπάνια θα τα δώσουμε σε άλλους. Ούτε και θα φορέσουμε εύκολα παπούτσια άλλων.

Εξάλλου είναι το πιο δημοκρατικό στοιχείο πάνω μας: ένα ρούχο σπάνια «πηγαίνει» σε όλους και δεν δείχνει το ίδιο καλά. Ενώ τα παπούτσια δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Αν βρεις το νούμερο σου μπορείς να έχει το παπούτσι που έχεις επιθυμήσει.

Τα παπούτσια είναι ένδειξη status, είναι ένδειξη καλού γούστου και φινέτσας. Τα παπούτσια λένε για μας πολλά περισσότερα από ότι τα ρούχα, που ούτως ή άλλως είναι πολύ εφήμερα.

Επειδή λατρεύουμε τα παπούτσια, την πόλη και την Ιστορία της, σκεφτήκαμε να σας προσκαλέσουμε σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι μαζί μας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, να γίνει Μητρόπολις των Παπουτσιών, όπως ήταν εξάλλου ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Κέντρο Έρευνας Εκπαίδευσης και Μουσείο Υποδήματος όπως θα ονομάζεται ο χώρος έχει βρει στέγη χάρις στη βοήθεια κάποιων εξαιρετικών ατόμων στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τις δράσεις του και μέσω συνεργασίας με ειδικούς της επιστήμης και του χώρου, θα Αναζητεί, θα Ερευνά, θα Συντηρεί, θα Παρουσιάζει εκθέματα και θα Διοργανώνει εκδηλώσεις. Παράλληλα, θα Υποστηρίζει σχεδιαστές και δημιουργούς, επαγγέλματα και start ups, από την Ελλάδα και από όλο τον Κόσμο.