«Freedom Wheels» – Ρόδες Ελευθερίας

Οι «Freedom Wheels» – Ρόδες Ελευθερίας, είναι ένα έργο που παρουσίασε το Σωματείο  ASTERI στο πλαίσιο της πρόσκλησης για  «Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μακεδονίας και Θράκης», με διακριτικό τίτλο «ΣΤΗΡΙΖΩ» του Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

«Όλοι μας δικαιούμαστε να δοκιμάσουμε να κάνουμε ένα σπορ που μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κινηθούμε, να νοιώσουμε πιο ελεύθεροι, να αισθανθούμε το αεράκι να φυσάει τα μαλλιά μας. Το skateboard μου έδωσε αυτή τη μοναδική ευκαιρία χάρις στην πρωτοβουλία που ανέπτυξαν τα μέλη του Σωματείου ΑΣΤΕΡΙ. Το skateboard σέβεται το περιβάλλον, δε κοστίζει ακριβά και νοιώθω ότι μπορεί να με ταξιδέψει… Σας ευχαριστώ» Αυτά είναι τα λόγια ενός παιδιού με πρόβλημα κινητικότητας στα κάτω άκρα που είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει να κάνει skateboard.
O  Γιώργος θέλει μια μέρα να δει το σπορ που ξεκινάει να αναγνωριστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και να μπορέσει να αγωνιστεί.

Η επέκταση του skateboard, η  υποστήριξη να συμπεριληφθεί ως άθλημα στους Παραολυμπιακούς,  θα αποδείξει  ότι κάθε στίγμα που υπάρχει σε σχέση με μια σωματική βλάβη δεν είναι τόσο ισχυρό όσο η ανθρώπινη επιθυμία.

Το Σωματείο ΑΣΤΕΡΙ προσπαθεί να βοηθήσει παιδιά όπως ο Γιώργος στην Ελλάδα να μετατρέψουν το όνειρό της σε πραγματικότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους, να γίνει το  Skateboard επίσημο Παραολυμπιακό άθλημα.

Χτίζοντας μια καλύτερη κοινωνία

Το Σωματείο  ASTERI δεσμεύτηκε και όλοι μαζί ξεκινήσαμε το Αδύνατο, το Απίθανο!

Κινητικότητα για όλους

Η κατασκευή του εξοπλισμού του «Τροχού Ελευθερίας» θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να κινούνται με τρόπους που συχνά είναι διαθέσιμοι όχι για όλους. Το όραμα του Σωματείου ASTERI για ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες, σε όλες και όλους, ελπίζει να φέρει μέσα από την κινητικότητα των Τροχών Ελευθερίας, χαρά και πάθος για να συνεχίζουμε να έχουμε όνειρα και να τα πραγματοποιούμε.

Ο 11χρονος  Γιώργος από τη Θεσσαλία ήθελε να κάνει skateboard, αλλά η εγκεφαλική παράλυση του τον άφησε εντελώς ανίκανο να το κάνει.

Τότε γεννήθηκε το έργο Freedom Wheels. Το Σωματείο ΑΣΤΕΡΙ και τα μέλη του εξηγούν πώς προσπαθούν να καταφέρουν να γίνει το skateboard προσβάσιμο σε αυτά τα παιδιά με σοβαρούς φυσικούς περιορισμούς.

Ο φυσιοθεραπευτής και ο ψυχολόγος που συνεργάσθηκαν ξεκίνησαν, με αποστολή τη δημιουργία προσαρμογών στο skateboard, έτσι ώστε τα παιδιά με διάφορους τύπους αναπηριών να μπορούν να απολαύσουν το άθλημα.

“Είναι ένα πολύ δυνατό και όμορφο έργο. Είναι απαραίτητο”. Η ομάδα που δημιούργησε το πρωτότυπο αναζητά μια εταιρεία που θα φτιάξει το κανονικό “Skate Walker” που θα ταιριάζει γύρω κάθε παιδί, ώστε να μπορεί να κρατηθεί ενώ κάποιος το σπρώχνει σε ένα skateboard Πάρκο. Το συγκεκριμένο εργαλείο εμπνεύστηκε από μια άλλη παρόμοια κατασκευή στο εξωτερικό από έναν αθλητή του skateboard και πατέρα δύο παιδιών.

Το ένα παιδί του έχει επίσης μια αναπηρία και έτσι ξεκίνησε η ιδέα του «ελεύθερου περιπατητή»  για να μπορεί να απολαμβάνει το παιδί του το skateboard μαζί του. Το σχέδιο αυτό βελτιώνεται συνεχώς αναλόγως και τις ανάγκες των ατόμων που το χρησιμοποιούν

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σωματείου και το συνεργαζόμενο φυσιοθεραπευτή, ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να προσαρμόσει το skateboarding για όλους, ειδικά για τα παιδιά, τα οποία πρέπει να παρακινούνται από παιχνίδια και αθλήματα. «Το Freedom Wheels» χρησιμεύει ως ενθάρρυνση για την ανάπτυξη άλλων κινητικών δράσεων που είναι απαραίτητες για καθημερινές δραστηριότητες.

Με τη συνεργασία με το Σωματείο του ΗΡΑΚΛΗ, τον πρόεδρο κο Θέο και την υπεύθυνη κα Ρωσιάδου, πετύχαμε και άλλη μια νίκη. Συνεργασία με ένα Σωματείο με παιδιά που έχουν προβλήματα κινητικότητας. Όλοι μαζί θα επανασχεδιάσουν τον εξοπλισμό θα προσδιορίσουν μηνιαίες συναντήσεις σε δημόσιους χώρους ανοιχτούς στην κοινότητα και σκοπεύουν με το skateboard ως σκέλος της φυσιοθεραπείας βοηθήσουν να παιδιά να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

  • Η Αρκούδα σέρνεται: μέγιστη απόσταση 10 μέτρα

Στο πάτωμα στο στρώμα, σέρνουμε το σώμα μας μπροστά για 3 ή 5 ή δέκα μέτρα ανάλογα με το χώρο που έχουμε. Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει το σώμα να λειτουργεί. Ανάλογα με το πρόβλημα ο θεραπευτής σχεδιάζει το ζέσταμα πριν τη δοκιμή για το Skateboard.

  • Πάπια με τα πόδια: 10 μέτρα x 2

Ο θεραπευτής επιλέγει με πιο τρόπο θα προθερμάνει τα γόνατα, το στήθος και τα χέρια του ατόμου που θα κάνει skateboard. Η στάση της πάπιας έχει να κάνει με τη θέση που τα γόνατα είναι κοντά και τα χέρια στο στήθος.